کشف ۲۳ مغروقه دیگر در یونان : کانونی برای کشتی‌های غرق شده

ساخت وبلاگ

کشف ۲۳ مغروقه دیگر در یونان : کانونی برای کشتی های غرق شده

خبر: مگان گانون

برگردان: رامین ادیبی

فورنی مجموعه ای از جزایر کوچک در نزدیکی ترکیه است که زمانی به عنوان یک لنگرگاه محبوب و راهنما (جانشان) درمسیر خطوط کشتیرانی که از دریای اژه می گذشتند، قرار داشته و مکانی امن برای کشتی ها به حساب می آمد. اما طی هزاران سال برخی از شناورها در این ناحیه درگیر طوفان شده و ویران شدند؛ که هم اکنون بقایای از آن ها بر بستر دریا آرامیده اند.

گروهی از جزایر یونانی در دریای اژه رازهای نهفته در اعماق وجودشان را فاش کردند؛ این راز سر به مهر که اکنون پرده از اسرار آن دریده شده شامل ۴۵ مغروقه می باشد که در عرض کم تر از یک سال کشف شده اند.

در سپتامبر سال ۲۰۱۵ یک تیم متشکل از باستان شناسان و غواصان آمریکایی و یونانی در طول یک دوره ۱۳ روزه در پیرامون مجمع الجزایر فورنی [۱۳ جزیره کوچک] موفق به تعیین محل ۲۲ مغروقه شدند. تیم یاده شده مجدداً برای بسط دادن به پژوهش های خود در ژوئن سال جاری به این ناحیه بازگشتند. این بار بررسی ها یک ماه به طول انجامید که حاصل آن کشف ۲۳ مغروقه دیگر بود تا جمع کشتی های غرق شده در این ناحیه را به عدد ۴۵ افزایش یابد.

به گفته پیتر کمپبل یکی از اعضای هیئت مدیره این پروژه از موسسه دریایی ار.پی.ام ایالات متحده فورنی یک «شگفتی ابدی» است.

کمپبل به تارنمای خبری لایوساینس گفت «ممکن است امروز مجمع الجزایر فورنی کانونی برای کشف مغروقه ها باشد زیرا در گذشته به عنوان یک پایانه [مقصد] محبوب برای شناورها به مطرح بوده».

به نظر کمپبل «فورنی به معنی واقعی کلمه یک محل امن است، و میزان بالای عبور و مرور در هر دوره زمانی در این ناحیه باعث انباشته شدن این مقدار مغروقه شده» باوجود آن که فورنی در روزگار باستان هیچ شهر عمده و برجسته ای نداشته اما به عنوان یک نقطه مناسبی برای لنگر اندازی و راهنما (جانشان) برای مسیرهایی دریایی که از دریای اژه عبور می کردند، مشهور بوده.

کشتی ها معمولاً برای در امان بودن از بادهای شمال غربی (مخصوص ناحیه دریای اژه) در نقاط امن لنگر می انداختند . دکتر کمپبل یادآور شد: ناگهان طوفان سهمگین جنوبی معادلات را بهم ریخت و نقش پاسداری را از مجمع الجزایر فورنی گرفت!!! اگر موقعیت این لنگرگاه به سرعت تغییر نکرده بود، این کشتی ها در دردسر بزرگی گیر می افتادند. کشتی های یاد شده نگون بختی هستند که توسط پیتر کمپبل و همکارانش در امتداد کرانه های مجمع الجزایر فورنی کشف شدند.

پیتر گفت: « استخوان این کشتی ها به واسطه برخورد ه صخره های ساحلی خُرد و سپس به یکباره؛ دریا آن ها را بلعید». کاوش گران موفق به کشف انبوهی از آمفورها شدند که صحنه چپ شدن بار یک تریلر را تداعی می کند.

گستره زمانی مغروقه های کشف شده از اواخر دوره آرکائیک تا اوایل دوره مدرن می باشد. افزون بر آمفورهایی که در دنیای باستان کاربری حمل مایعات را داشته اند، غواصان موفق به کشف پیه سوز، ظروف غذاخوری و لنگر شدند. در برخی موارد خاستگاه محموله ها به خوبی مشخص بود برای مثال مجموعه ای از آمفورها از جزیره یونانی کس کشف شد که قدمت آن ها به دوره هلنی برمی گردد.

کمپبل و همکارانش از مرکز باستان شناسی زیرآب یونان از هرمحوطه باستانی یک نمونه دست ساخته برداشتند اما در بیشتر قسمت ها پس از ثبت هر محوطه باستانی مصنوعات را در محل خود رها کردند.

به جرات می توان گفت مجمع الجزایر فورنی به لحاظ کشف مغروقه ها یکی از متراکم ترین نواحی جهان است. بنا به عقیده پژوهش گران جزایر بزرگ تر مدیترانه در حدود ۳ الی ۴ مغروقه دارند و در سراسر آب های سرزمین یونان، تنها در حدود۱۸۰ مغروقه به ثبت رسیده(این آمار بدون احتساب کشفیات فورنی است).

می توان کشفیات بیشتری در فورنی داشت؛ به نقل از رهبران پروژه، آن ها تنها کمتر از نیمی از خطوط ساحلی مجمع الجزایر فورنی را مورد بررسی قرار دادند. عمیق ترین غوص این بررسی ۶۵ متر بود، اما به بنا به عقیده کمپبل: « کشفیات بیشتری در اعماق پایین تر وجود دارد». تیم پژوهشی در مرحله بعد امیدوار است، به وسیله فناورهایی مانند زیردریایی هدایت پذیر از دور یا زهپاد به اعماق پایین تر راه پیدا کنند (Gannon, ۲۰۱۶).

رامین ادیبی

مقالات بروز کشوری...
ما را در سایت مقالات بروز کشوری دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد رضا جوادیان maghale بازدید : 135 تاريخ : چهارشنبه 13 مرداد 1395 ساعت: 12:44

خبرنامه