دولت ؛ برجام و سرمایه گذاری خارجی

ساخت وبلاگ

پس از کش و قوس های فراوان و روزها مذاکره فشرده بالاخره برجام به سرانجام رسید و توافق نهایی اجرایی گردید.

اولین نتیجه اجرایی شدن برجام آزاد شدن منابع بلوکه شده مالی ایران در دنیا بود و پس از آن رفع محدودیت های سوئیف و ….

اما از همه اینها مهمتر ,عطش کشورهای غربی بخصوص فرانسه و ایتالیا برای حضور در بازار ایران بود بازاری که سالها از آن محروم بوده و سهم خودشان را به چینی ها تقدیم کرده بودند . حالا با حل مشکل هسته ای راه باز شد و آنها که خود را پیشاپیش آماده کرده بودند وارد معادلات اقتصادی ایران شدند .

دولت نیز برای رسیدن به اهداف و برنامه های خود از این فرصت حداکثر استفاده سیاسی را برد بلافاصله به ایتالیا و فرانسه رفت و به اصطلاح میخ خودش را در اروپا کوبید .

حضور اقای روحانی در ایتالیا و فرانسه از نظر سیاسی و اقتصادی حائز اهمیت بود چرا که

اولا دولت با حضور فوری در این کشورها اجرای برجام را با سرعت عملی کرد و به اصطلاح خودمان نگذاشت جوهر امضایش خشک شود .

دوم اینکه با اتفاقاتی که در ایتالیا رخ داد و به شکلهای مختلف مجسمه های لخت و عریان را پوشاندند تکلیف آنهایی را که برای آزادی بی حدوحصر در ایران دل به اروپایی ها خوش کرده بودند روشن کرد اقتصاد حرف اول را می زند و بقیه فرع هستند و اینچنین اب پاکی را روی دست مخالفین ریخت که با شعار آزادی وحقوق بشر در خارج کشور نشسته و دنبال ایجاد بحران سیاسی برای کشور بودند

سوم : قراردادهای اقتصادی امضا گردید و استارت فعالیت اقتصادی ایران در قالب همگرایی و روابط با غرب زده شد تا مردم که به اقای روحانی با شعار حل مشکل هسته ای و به تبع آن اقتصادی رای داده بودند گامهای دولت را در حوزه اقتصادی احساس کنند و رابطه حل مشکل هسته ای با مشکل اقتصادی خیلی زود خودش را نشان دهد .

اکنون سئوال اساسی این است که با آزاد سازی منابع بلوکه شده ایران و باز شدن دروازه ورود کشورهای غربی برای سرمایه گذاری در زمینه های اقتصادی برای استفاده بهینه از این فرصت چه باید کرد . و در این راستا چه تمهیداتی باید توسط دولت اندیشیده شود تا حداکثر اثر گذاری اقتصادی و سیاسی بر جامعه داشته باشد .

در پاسخ به این سئوال ابتدا باید به این نکته اشاره نمود که :

* منابع آزاد شده محدود است

* عقب ماندگیهای اقتصادی زیاد و نیازهای اقتصادی کشور فراوان است

* زمان محدود و فرصت کافی برای اجرای برنامه های اقتصادی وجود ندارد

* فشار اقتصادی بر جامعه به گونه ای فزاینده رو به جلو بوده و مردم چشم انتظار اقدامی سریع و اثرگذارند

* مخالفین دولت از حداکثرامکانات برای نشان دادن ناکارآمدی دولت تلاش می کنند و در این راستا از تمام ابزار خود بهره می برند .

* چشم انداز تشکیل مجلس همسو با دولت روشن نبوده و در حال حاضر دولت با نگرانی به این مسئله نگاه می کند .

* و بسیاری نگرانی ها و موانع اساسی دیگر که در این مقاله امکان پرداختن به آنها نیست

** چه باید کرد :

اگر هدف دولت تنظیم رفتارهای اقتصادی خود در مسیر بازسازی اقتصاد کشور و پاسخگویی به مردم از طریق محقق ساختن شعار های انتخاباتی خود باشد مسیر دولت از همان ابتدا مشخص بوده و تکلیف دولت با خودش روشن خواهد بود چرا که زمان نقش تعیین کننده ای دارد و باعث تسریع در اجرای برنامه ها خواهد بود .

استفاده دولت از فرصت بوجود آمده باید در جهت بازسازی اقتصادی , ایجاد اشتغال بوده و سرمایه گذاریها به گونه ای باشد که در مسیر افزایش چرخه اقتصادی و در جهت خروج تدریجی از رکود قرار گیرد .

امروز سرمایه گذاری غربی ها در ایران اولا می تواند با عث ثبات سیاسی بیشتر کشور گردد و ثانیا می توان با جذب سرمایه گذاری خارجی و انعقا د قراردادهای طولانی مدت زمینه تامین سرمایه های لازم برای حل مشکلات اقتصادی را فراهم نماید. فراموش نشود اگر ما بجای توسعه از حل مشکلات اقتصادی صحبت می کنیم به این علت است که در حال حاضر برنامه ریزی میان مدت ضروت بیشتری برای دولت دارد .

با این تفاسیر توجه به موارد زیر در روند اجرایی جذب سرمایه گذاری خارجی و انعقاد قرارداد با شرکت های خارجی اعم از اروپایی و یا غیر اروپایی توصیه می گردد.

* رفتار عقلایی در این رابطه حرف اول را می زند دولت که به اسم تدبیر و امید به روی کار آمده است باید این نام در تمام برنامه هایش به خوبی پدیدار گردد. هر گونه قرارداد و سرمایه گذاری باید بر مبنای برنامه ریزی منطقی صورت گیرد .

* امید از شعارهای دولت است دولت باید در اجرای برنامه ها ی خود روح امید را به جامعه تزریق کند تا از این منظر بتواند جامعه را با خود همسو نموده روند رشد را به یک روند عادی برگرداند . طبیعی است تا زمانی که نا امیدی در جامعه وجود دارد تلاشها نه تنها در راستای تقویت کارهای مثبت نخواهد بود بلکه در مسیر تخریب قرار خواهد گرفت

* هرگونه قرارداد باید باعث اصلاح ساختار اقتصادی کشور شده موجبات افزایش سرعت چرغه اقتصادی در جهت خروج از رکود گردد. چرا که در حال حاضر رکود از یک سو فشار سنگینی به جامعه وارد نموده و از سوی دیگر به ابزاری جناحی برای تخریب دولت تبدیل شده است .

* فعالیت ها باید بر پایه حقایق و توجیه اقتصادی صورت گیرد و از رفتارهای احساسی به شدت خودداری گردد.

* در این راستا باید هرگونه اقدام اقتصادی و سیاسی مشارکت بخش خصوصی در اقتصاد را تقویت کند و مسیر حضور مردم در حوزه اقتصادی را بازکند .

* اینک که دولت راه را برای سرمایه گذاری خارجی باز نموه است باید به طور جدی برای رفع موانع سرمایه گذاری خارجی تلاش کند و قوانین محدود کنند ه را حذف و قوانین و مقررات سهل و اسان را جایگزین نماید به گونه ای که باعث تشویق بیشتر سرمایه گذاران خارجی گردد.

** بزرگترین تهدید :

امروزه بزرگترین تهدید فعالیت اقتصادی در کشور که موجب اتلاف منابع می گردد فساد اقتصادی است . فساد اقتصادی در اجزای مختلف نفوذ کرده و باعث اتلاف منابع می گردد باید دولت از رانت خواری عده ای خاص جلوگیری کرده و به مکانیزم های نظارتی درون دولت را تقویت نماید چرا که با وجود فساد و رانت خواری عملا هرگونه برنامه اقتصادی تنها به چاق شدن بخش رانت خوار حوزه های اقتصادی منتهی خواهد شد

نگارنده امیدوار است دولت با توجه به حساسیت وضعیت کشور و با درایت همراه با تدبیر و امید بتواند از این گذر سخت به خوبی عبور نموده راه را برای توسعه اقتصادی فراهم نماید .

علی اسلام نیا

- - , .

مقالات بروز کشوری...
ما را در سایت مقالات بروز کشوری دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : محمد رضا جوادیان maghale بازدید : 219 تاريخ : جمعه 7 اسفند 1394 ساعت: 18:08

خبرنامه